Kumite/kata

Kumite

tarkoittaa ottelua. Ottelu tapahtuu 8×8 metriä kokoisella ottelualueella. Kumitekilpailuja on sekä joukkue- että henkilökohtaisia kilpailuja. Henkilökohtaisia kilpailuja on sekä painoluokkiin jaettuna että avoimina. Kumiteotteluiden tuomaristossa on yhteensä viisi tuomaria: päätuomari, kolme aputuomaria ja välitystuomari. Yksittäinen ottelu kestää miehillä kolme minuuttia kun taasen naisilla , nuorilla ja kadeteilla otteluaika on kaksi minuuttia. Tekniikoista on karsittu pois tekniikat, jotka ovat ottelussa liian vaikeita kontrolloida. Kaikki tekniikat suoritetaan hallitulla kontrollilla, toista vahingoittamatta.

Ottelussa saa pisteitä sallituista, tehokkaista suorituksista. Ottelijoiden yhtäaikainen suoritus ei tuo pisteitä kummallekkaan ottelijalle. Ottelun voittaa se, jolla on otteluajan päättyessä korkeampi pistemäärä. Ottelun voi voittaa jo ennen otteluajan päättymistä, jos saa kahdeksan pisteen johtoaseman. Kielletystä tai vaarallisesta tekniikasta ottelija saa varoituksen. Samalla tavalla itsensä vaarantaminen tai ottelualueen ylittäminen aiheuttaa varoituksen.

Nakki ja Mikko mv

Kata

on ennalta määrätty liikesarja, jossa taistellaan kuviteltuja vastustajia vastaan. Kata on kilpailumuotona erittäin vaativa. Katakilpailuja on sekä henkilökohtaisia että joukkuekilpailuja. Katojen muoto on pitkälle määrätty, mutta koulukuntakohtaisia eroja saa olla. Kata tulee suorittaa taidolla, ja esityksessä tulee näkyä sisällön perinteisten periaatteiden selkeä ymmärtäminen.

Enni

Katasta arvostellaan mm. oikeaa hengitystä, voimaa, nopeutta, ajoitusta, tasapainoa, keskittymistä, tekniikoiden ymmärtämistä ja tyylisuuntapiirteitä. Kilpailijat ottelevat toisiaan vastaan. Molemmat esittävät oman katansa. Tämän jälkeen tuomaristo äänestää voittajan. Tasapeli ei ole mahdollinen. Voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle.